Nieuws

Randori proefdag

Op zondag 22 mei 2022 vond in het West-Vlaamse Hooglede de allereerste randoritdag voor U9- en U11-judoka’s plaats. Judoka’s van JC Ardooie, JC Tori Torhout, JC Roeselare, Kon. JC Lichtervelde, JC Brugge, JC Evergem, Yama Arashi JC Bavikhove, JC Herzele, JC Kodokan Wingene, JC Tielt en uiteraard gastclub JC Jenos-Kwai Hooglede namen deel aan deze speciale dag. Het event kaderde in de recente oproep van Judo Vlaanderen aan Vlaamse judoclubs om mee te werken aan dit pilootproject.

Judo is fun

Deze randoridagen U9/U11 situeren zich in de fase ‘fundament leggen’ en ‘leren trainen’ van het lange termijn judo ontwikkelingsmodel. In beide fasen primeert de plezierbeleving en het welbevinden van de judoka. DSKO Leen Dom geeft in deze video meer uitleg.

De organisatie streeft ernaar dat elke judoka minimaal 4 keer kampt. De judoka’s kampen gedurende 2min (U9) of 2.5min (U11) doorlopende tijd.

Tijdens een randoridag zijn een aantal functies onontbeerlijk teneinde de omkadering en begeleiding voor de jonge judoka’s optimaal te laten verlopen en het leerproces te bevorderen.

De randorileider

De randori wordt geleid door een randorileider die de kinderen instructies geeft en motiveert. Leerproces en welbevinden staan hierbij centraal. Tijdens zo’n randoridag wordt er niet gecoacht door de clubtrainer. Enkel de randorileider stuurt de judoka’s aan. De clubtrainer moedigt de judoka’s evenwel aan en bereidt ze voor op hun volgende randori.

De randorileider wordt opgeleid door Judo Vlaanderen en kan hiervan een attest voorleggen. Randorileiders zijn bij voorkeur trainers van de deelnemende clubs.

Getuigenissen

Randorileider

Bekijk de getuigenis van randorieleider Jonathan De Durpel (JC Herzele)

Randorileider

Bekijk de getuigenis van randorieleider Isabeau Vanderhaeghe (Yama Arashi JC Bavikhove) na deze eerste sessie.

Coach

Coaches zijn tijdens de randoridag niet aanwezig om te coachen, maar wel om hun judoka’s aan te moedigen en voor te bereiden op hun volgende kamp. Bekijk hier de reactie van Rebecca Jacobs, coach van JC Lichtervelde.

Matbegeleider

Een belangrijke schakel tijdens de randoridag is de matbegeleider. Hij/zij zorgt ervoor dat de jonge judoka’s op het juiste tijdstip klaar staan voor hun volgende kamp. Verneem hier hoe Lisa deze taak ervoer.

Judoka's

Na deelname aan de randoridag wordt aan de judoka’s gevraagd of ze het leuk vonden en wat ze hebben bijgeleerd. Bekijk in deze video hoe dat in zijn werk gaat. Joeri Vermeersch (JC Ardooie) polst de jonge snaken naar hun eerste randori-ervaringen.

Scheidsrechter

Ook vanuit het standpunt van de scheidsrechter bevordert de deelname van jonge judoka’s aan een randoridag hun voorbereiding naar echte wedstrijden. Aan het woord is scheidsrechter en jeugdcoach Thomas Vanderbeeck (JC Brugge).

Hoofd Jeugd-
opleidingen

Tijl Lindekens, Hoofd Jeugdopleiding Topsport JV, blikt aan het einde van deze randoridag voor U9/U11 even terug op de doelstellingen

Organiseer zelf een randoridag

Wil je met je club graag een randoridag organiseren in het najaar 2023 of wil je in 2024 graag jouw ontmoeting al omvormen naar een randoridag? Laat het ons weten!