Ouders

Het judo groeimodel! Richtlijnen voor elke fase in de judocarrière

Stimuleer de ontwikkeling van jouw kind
op en naast de mat!

Waarom judo goed is
voor je kind

Van kleuter tot senior, van vederlicht tot zwaargewicht, van personen zonder tot personen met beperking. Judo is een sport voor iedereen. Judo is zelfs méér dan een sport. Het is een levensstijl, waarbij waarden als respect, discipline, verbondenheid, moed, veiligheid en levenslang leren belangrijk zijn.

lees meer

Judo is een vechtsport waarbij je met respect voor elkaar kampt en waarbij je elkaar uit evenwicht probeert te krijgen, om zo je tegenstander op de grond te werpen. Zelf probeer je niet uit balans te raken en niet geworpen te worden. Door correct te leren vallen, voorkom je pijn en kwetsuren. Eens op de grond beland, probeer je de tegenstander te controleren. Dit kan met een houdgreep, verwurging of armklem.

Voordelen van judo voor je kind

Je kind aan vechtsport (zoals judo) laten doen, heeft heel wat voordelen. Niet alleen krijgen kinderen er een sterke fysieke en motorische basis door, ze krijgen zo ook een voorsprong op sociaal en emotioneel vlak.

lees meer

Kortom, judo biedt:

Jouw taak als ouder in de sportieve ontwikkeling van je kind

1. Faciliteer sportieve en fysieke activiteiten

Als ouder faciliteer je sportieve en fysieke activiteiten van je kind. Zo ontwikkelen ze spontaan een actieve levensstijl. Je biedt hen voldoende bewegingsmogelijkheden aan, zoals door met hen naar een speeltuin te gaan of naar een sportveldje in je buurt. Je ondersteunt hen bij het kiezen van de sport die bij hen past.

2. Focus op plezier

Focus op plezier beleven tijdens sport en fysieke activiteiten. Moet je zelf iets fysieks doen, doe het dan niet zuchtend en puffend, maar met de glimlach. Bewegen is plezant, niet irritant. Die boodschap wil je meegeven aan je kind.

3. Wees een rolmodel

Wees je bewust van je rolmodel als ouder en geef het goede voorbeeld. Behoud zelf een actieve levensstijl met dagelijkse bewegingsmomenten, zoals naar school fietsen, naar de winkel wandelen, de trap nemen in plaats van de lift… Neem deze bewegingsmomenten bewust in je gezinsplanning op.

4. Kennismaken met verscheidene sporten

Laat kinderen kennismaken met een brede waaier aan fysieke activiteiten. Laat hen bijvoorbeeld eens deelnemen aan een omnisportkamp tijdens de vakantie in een sporthal in jouw buurt, of ga naar een sportinitiatiedag van bijvoorbeeld je gemeente of een andere sportinstelling.

5. Wees betrokken

Wees betrokken bij de sportactiviteiten van je kind. Kom eens naar een open training kijken, ga mee naar wedstrijden of naar de randoridagen georganiseerd door Judo Vlaanderen. Of voor de diehards: haal zelf een oefentatami in huis.

6. Experimenteer met risico's

Laat kinderen experimenteren met risico’s nemen tijdens het spelen, bewegen en sporten. Laat ze eens van een hoogte springen, of stimuleer ze ergens alleen op te klimmen. Uiteraard hou je daarbij altijd een oogje in het zeil, maar zonder dat je meteen rechtstreeks tussenkomt. Probeer de woorden ‘pas op!’ of ‘voorzichtig!’ te vermijden.

Ontwikkelingsfases in de judocarrière

Met het groeimodel van Judo Vlaanderen leren kinderen judoën op maat van hun ontwikkeling. Met de waarden van het judo als rode draad. Het is een wetenschappelijk onderbouwd plan, geïntegreerd met expertise vanop de Vlaamse mat. Die wetenschappelijke grondslag maakt dat judoka’s snel en efficiënt bijleren. Als kinderen voelen dat ze vooruitgaan, hebben ze er plezier in, en gaan ze zich zowel op als naast de mat zelfzekerder voelen.

lees meer

In het groeimodel staat niet de kleur van de gordel centraal, maar de ontwikkeling van de judoka als persoon. Elke leeftijdscategorie wordt opgedeeld in een fase, van kleuter tot senior. In totaal zijn er 9 fasen: actief starten (U7), fundament leggen (U9), leren trainen I (U11) en II (U13), train trainen (U15), trainen voor competitie (U18), trainen om te winnen (18+), deelnemen aan wedstrijden (vanaf U15) en judoën voor het leven (ook vanaf U15).

Per fase houdt het plan rekening met wat jouw kind op dat moment kan, op motorisch, sociaal-emotioneel en judotechnisch vlak. Het groeimodel wil een gids zijn die jouw kind begeleidt naar levenslang judoën. 

Hieronder vind je de belangrijkste focuspunten per fase. Wil je meer weten, neem dan een kijkje in de sectie ‘trainer’.

U7: actief starten

Activiteiten buiten de club

De activiteiten buiten de club waaraan jouw kind deelneemt, zijn afhankelijk van de fase waarin het zich bevindt. Ook het aantal en de duur van die activiteiten zijn hiervan afhankelijk.