Zij-instroom: ontwikkeling en begeleiding

Alle leeftijden

Een vlotte start voor judoka’s van elk kaliber

In een ideale wereld doorloopt de judoka elke fase, van kleuter tot volwassene. In realiteit sluiten judoka’s vaak in verschillende fasen aan. Of ze rollen even uit het judo, om daarna opnieuw aansluiting te vinden.

lees meer

Als trainer is het jouw verantwoordelijkheid om judoka’s op een positieve manier te laten instromen, ook wanneer ze op een ander moment of niveau het judo inrollen. Zodat ze zich veilig voelen, en plezier ervaren.

Afhankelijk van het niveau van de zij-instromer, pas je hun programma aan. Een judoka met bijvoorbeeld een sterke basis aan bewegingsvaardigheden, kan de verschillende fasen sneller doorlopen. Als trainer stuur je jouw judoka’s hierin, zodat ze snel de judocontext vinden die bij hen past, zoals niveau, graad, wedstrijd- of recreatief judo, andere activiteiten…

Lichamelijke ontwikkeling

Ervaring leert dat kinderen die vanuit andere sporten op wat latere leeftijd (U11/U13) instromen, vaak al een sterk vaardigheidsniveau hebben door hun brede vorming. Ze maken sneller de transfer naar judovaardigheden en techniek. Toch zijn er vaak grote verschillen.

lees meer

Sporters komen vaak de mat op met een bepaald niveau van getraindheid. Dit is is de fysieke en technische paraatheid of mate waarin iemand zijn fysieke eigenschappen en motorische competenties al heeft ontwikkeld. Soms wordt hiervoor de term trainingsleeftijd gebruikt. Deze term wekt echter de indruk dat getraindheid enkel afhankelijk is van het aantal jaar dat iemand actief aan sport doet.

Terwijl het best mogelijk is dat een jongvolwassen sporter met tien jaar sportervaring moeite heeft met het technisch correct uitvoeren van bijvoorbeeld een squat-beweging. In dit geval is het onverstandig om die atleet dezelfde squat-oefeningen aan te bieden als een leeftijdsgenoot die de squat technisch wel correct uitvoert.

Persoonlijke en sociale ontwikkeling

Judoka’s stromen in vanuit elke leeftijdscategorie, met elk hun typische persoonlijke en sociale ontwikkeling. Meer info hierover vind je dan ook op de pagina’s ‘ontwikkeling en begeleiding’ per fase. Klik hierboven op het icoontje per fase om meer te leren.