Train trainen: situering

U15

Judoka’s zoeken hun eigen weg

In deze fase slaan judoka’s stilaan een eigen weg in. Ofwel leidt die richting topsport, ofwel richting breedtesport. De eerste weg komt uit bij de fasen Trainen voor competitie en Trainen om te winnen. Het tweede pad, dat van de breedtesport, gaat naar Deelnemen aan wedstrijden en Judoën voor het leven.

lees meer

Het verschil in begeleiding is in deze fase nog niet erg uitgesproken. In je training geef je stilaan meer gewicht aan  kampen (nog steeds in meer gesloten vorm). Trainingsmomenten worden langer en frequenter.

Deze judoka’s met topsportambitie of interesse in wedstrijden nemen deel aan wedstrijden en trainingen buiten de club. Ze bereiken voor hun voorkeurstechnieken de verpersoonlijkingfase (leerlijn techniek).  

Judospecifieke ontwikkeling op lange termijn blijft voor beiden belangrijker dan succes op korte termijn. Presteren is nog geen prioriteit.

Focus train trainen (U15)

Profiel van de ontwikkelingsfase Train trainen (U15)

Kalenderleeftijd

V 11 – 15 jaar I M 12 – 16 jaar

Leeftijdscategorie

U15 (13 -14 jaar)

Biologische-groeifase

Vroege puberteit/late puberteit

Trainingsniveau

Club
Talententraining

Lengte van de training

75 à 90 minuten, 2 à 3 momenten per week (recreatief)

75 à 90 minuten, 3 à 4 momenten per week (competitief)

Type activiteiten

Provinciaal/regionaal

≠ activiteiten buiten club*

Min. 6 – max. 16 per jaar

Graadverhoging

1 per jaar

Trainer 

Instructeur (B)

Programma’s Judo Vlaanderen

Talentenwerking U15
VTS – opleiding instructeur judo
Get Fit 2 Judo

*Het karakter van de wedstrijden waaraan judoka’s U15 deelnemen, wordt meer bepaald door winst en verlies (bv. kampioenschappen en rankingtornooien). Ondanks dit wijzigende karakter blijft in deze fase het leerproces en de ontwikkeling op lange termijn altijd belangrijker dan succes op korte termijn. Judo Vlaanderen adviseert om regelmatig deel te nemen aan competitieve activiteiten met een meer ontwikkelingsgericht karakter, bv. organisaties die meerdere kampkansen bieden.