Leren trainen 2: situering

U13

basis nog versterken

Judo vraagt veel motorische en technische vaardigheden. Een leerproces dat tijd vergt. Daarom wordt het over een langere periode gespreid, en zijn er twee fases ‘leren trainen’. Zo geef je judoka’s voldoende tijd en ruimte om ten volle te kunnen groeien in hun fysieke en motorische ontwikkeling.

lees meer

Deze fase lijkt dus erg op de vorige, leren trainen I (U11). Kinderen zijn nog steeds in hun gouden periode, de ideale leeftijd voor motorisch leren. In de vorige fase oefenden jouw judoka’s vooral op basisbewegingsvaardigheden en judovaardigheden in combinatie met fysieke eigenschappen zoals coördinatie, kracht, flexibiliteit, snelheid en uithouding. Ze leerden de eerste grepen en worpen toepassen in o.a. uitvoeringsvormen, schakel, overname en transitie. 

Blijf deze focus aanhouden, en blijf creatief aan de slag met meer open oefenvormen en meer gesloten spel-en kampvormen. Door  speels en gevarieerd aan de slag te gaan, worden judoka’s algemeen judovaardiger, gaan ze in spel-en kampvormen ook meer en meer succesvol toepassen wat ze leerden. Op deze manier behouden judoka’s hun interesse en plezier.

Activiteiten binnen en buiten de club blijven nog steeds vooral plezant en ontwikkelingsgericht. Tegelijk worden kinderen genoeg uitgedaagd in hun oefeningen en spelvormen, op maat van hun ontwikkelingsniveau. Hoe meer succeservaringen ze boeken, hoe meer vooruitgang ze voelen, hoe groter het judoplezier.

Focus leren trainen II –
verdieping (U13)

Profiel van de ontwikkelingsfase Leren trainen II – verdieping (U13)

Kalenderleeftijd

V 10 – 11 jaar I M 11 – 12 jaar

Leeftijdscategorie

U13 (11 – 12 jaar)

Biologische-groeifase

Vroege puberteit 

Trainingsniveau

Club / Provinciale training

Lengte van de training

60 à 75 minuten, 2 à 3 momenten per week

Type activiteiten

Lokaal Provinciaal/regionaal

≠ activiteiten buiten club*

Min. 6 – max. 16 per jaar

Graadverhoging

1 per jaar

Trainer 

Instructeur (B)

Programma’s Judo Vlaanderen

VTS – opleiding instructeur

*Activiteiten buiten clubverband breiden uit in aanbod. Judoka’s leren in deze fase omgaan met winst en verlies, maar ontwikkeling en plezierbeleving blijven primeren.

Deelname aan organisaties met een ontwikkelingsgericht karakter blijft een belangrijke meerwaarde. Judo Vlaanderen adviseert om judoka’s U13 overwegend te laten deelnemen aan ontwikkelingsgerichte organisaties, aangevuld met een beperkte deelname aan ontmoetingen (in huidige organisatievorm), nl. max. 6/jaar.