Judoën voor het leven: leerlijnen

U15

Fit en vaardig blijven op de mat

Judoën voor het plezier, om fit te blijven, uit interesse in de techniek, om zich persoonlijke te blijven ontwikkelen..,. Judoën in een meer vrijblijvende context, daar is deze fase voor. Het gaat dus om een erg grote groep, die om verschillende redenen judo beoefent. Ook judoka’s ouder dan 55 jaar behoren tot deze groep. Voor hen zijn er enkele specifieke aandachtspunten.

leerlijn fysiek

Een vitale levensstijl

In Judoën voor het leven staat algemene fysieke fitheid centraal. Judoka’s onderhouden en versterken hun bewegings- en judovaardigheden. Die blijven ze combineren met de fysieke componenten coördinatie, kracht, flexibiliteit, snelheid en uithouding. Hun techniek schaven ze verder bij. Om blessures te vermijden zet je ook in deze fase in op functionele krachttraining, mobiliteits- en stabiliteitstraining.

lees meer

Bij 55-plussers krimpt de spierkracht en spiermassa. Hou daarom rekening met de afnemende fysieke mogelijkheden van de judoka. Let extra op het beweeglijk houden van gewrichten, krachtoefeningen en op evenwicht. Judovaardigheden en –valtechnieken vormen de perfecte valpreventie.

leerlijn techniek

Vaardigheden bijschaven

Judoka’s perfectioneren hun bewegings- en judovaardigheden en breiden technische bagage uit met nieuwe technieken. Zo schaven hun techniek verder bij. Judoka’s in deze fase werken toe naar een hogere kyu-graad of dan-graad.

lees meer

De judobeoefening voor judoka’s U15+ zorgt in de eerste plaats voor plezierbeleving, borgen of verbeteren van de gezondheid en conditie alsook mentaal welzijn en sociaal contact. Judo moet de judoka’s empoweren voor het dagelijks leven waarbij welzijn, sociale vaardigheden en zelfontplooiing belangrijke speerpunten zijn om blijvend verder te ontwikkelen. Dit kan door middel van het creëren van een mindset waarbij techniek levenslang geleerd wordt. Naast randori worden kata, mondo en kogi belangrijke didactische werkvormen. Door onder andere het bijwonen van technische trainingen, kata trainingen, bijscholingen, seminaries en clinics zorgt de judoka ervoor dat hij zich verder technisch blijft ontwikkelen. 

De vaardigheden en technieken die bij judoka’s 55+ behandeld worden, volgen een eigen programma aangepast aan de mogelijkheden van de leeftijdsgroep. De schoonheid en de pure studie van de judotechnieken primeert op de efficiëntie. Meer dan in de vorige leeftijdsgroepen komt judo als zelfverdediging en kata als leermiddel aan bod. Specifiek voor hen werkte Judo Vlaanderen het trainingsprogramma Kintsugi Judo uit, met verschillende toepassingsniveaus per techniek.

Voor 55-plussers die regelmatig willen bewegen op basis van judo-oefeningen, is er de lessenreeks Senpai Fit. Het programma Vallen zonder zorgen richt zich specifiek op ouderen die nooit judo deden, maar die willen leren vallen bij uitschuiven of struikelen.

Leerlijn waarden en gedragingen

Doorheen de ganse ontwikkeling maakt de judoka een stabiele groei als persoon. Als trainer ondersteun en stimuleer je deze groei in elke ontwikkelingsfase. Je creëert daarbij een veilige en warme sportomgeving waarin de judoka zichzelf kan ontplooien. Altijd met oog voor de vijf fundamentele waarden in judo: respect & discipline, verbondenheid & beleving, veiligheid, levenslang leren, moed.