Judoën voor het leven: ontwikkeling en begeleiding

U15

Breedtesport

Van pubers die hun weg nog zoeken, over prille twintigers die op eigen benen leren staan, tot levenswijze 55-plussers die zich willen blijven ontplooien. Dit traject is bestemd voor judoka’s vanaf U15. Een hele grote groep, waarbij judoka’s om verschillende redenen met de club verbonden blijven. Deze fase betreft ook de volledige volwassenheid, die heel wat levensfases omvat. 

Lichamelijke ontwikkeling

In deze fase zijn jongeren nog in volle groei en bereiken andere judoka’s de mature, volwassen status of beginnen de fysieke mogelijkheden al wat te minderen.  Doorheen deze fase blijft het trainen van fysiek en techniek steeds een evenwichtsoefening tussen belasting en belastbaarheid. 

lees meer

Trainen van alle fysieke eigenschappen blijft belangrijk in functie van een optimale verdere ontwikkeling. Bij het ouder worden veranderen de fysieke mogelijkheden. Als dertiger of veertiger kan  je niet meer wat je als twintigjarige kon. Bewegen helpt om fit en gezond te blijven, ook op latere leeftijd. 

Voor judoka’s 55+ is er een verandering van de lichaamssamenstelling. De spiermassa vermindert. Het totale percentage lichaamsvocht daalt. Het percentage lichaamsvet stijgt. Fysieke mogelijkheden nemen af. Sporters hebben vaak te maken met beperkingen van het bewegingsapparaat en/of cognitieve functies.  Daarom ontwikkelde Judo Vlaanderen specifieke programma’s voor 55-plussers. Door hierbij in te zetten op fysieke eigenschappen zoals flexibiliteit, coördinatie en evenwicht draag je bij aan valpreventie. Bovendien hou je zo de spierkracht en spiermassa van judoka’s op peil. 

 

Persoonlijke en sociale ontwikkeling

In alle leeftijdsfasen is de nood aan autonomie en zelfstandigheid steeds groeiende. Wanneer judoka’s de volwassenheid bereiken, verandert hun leven daarenboven grondig. Ze vinden een job, een partner, gaan samenwonen, starten misschien een gezin. Die veranderingen brengen heel wat verantwoordelijkheden met zich mee. 

lees meer

Judoka’s blijven om verschillende redenen verbonden met de club: om plezier te beleven, hun gezondheid en conditie op peil te houden, voor hun mentaal welzijn, omdat het hen sociale contacten en binding biedt, of omdat ze zichzelf willen ontplooien. Ze hebben bijvoorbeeld ambitie als trainer, willen een hogere dan-graad behalen of ze maken deel uit van het clubbestuur.

Wijsheid op de tatami

Ouder worden impliceert verandering. Mensen werken langer, en krijgen daarbij vaak ook andere rollen zoals die van grootouder. Bij pensionering komt er tijd vrij voor nieuwe engagementen en contacten. Blijf je in beweging, dan hou je jezelf niet alleen fysiek, maar ook mentaal fit. 

Maar ouder worden gaat ook gepaard met verlies. Je gezondheid gaat achteruit, je wordt minder beweeglijk, sociale contacten en relaties vallen weg,… . Door veroudering gaat ook het geheugen achteruit. 

Dit verouderingsproces kan voor angstgevoelens zorgen, en het zelfbeeld van de senior beïnvloeden. Omgeving en levensstijl zijn dan vaak bepalend voor het welzijn. Hier kan de judoclub een bepalende factor in spelen. Samen judoën met generatiegenoten zorgt voor sociaal betekenisvol contact, zinvolle bezigheid, en voldoening en plezier. Door zich te blijven ontwikkelen en te ontplooien, kan de 55-plusser zichzelf en zijn veranderende omgeving leren accepteren.