Trainen om te winnen: leerlijnen

Winnen boven deelnemen

Judoka’s ontwikkelen zich in deze fase tot topsporter op het hoogste niveau. Hun doel? Streven naar resultaat. Winnen wordt belangrijker dan deelnemen. Begeleiding gebeurt via de topsportschool en/of met ondersteuning van Judo Vlaanderen. Elke judoka heeft een eigen individueel ontwikkelingsplan en techniekprofiel.

leerlijn fysiek

Uithouding en kracht pieken

Specifieke krachtcomponenten zoals maximale kracht, explosieve kracht en snelkracht kunnen worden ingepland als onderdeel van het jaarplan. Een lichaamsscreening kan helpen om zwakke plekken op te sporen, zodat judoka’s specifiek hierop kunnen trainen. Zowel uithoudings- als krachttraining is gericht op presteren tijdens wedstrijden.

lees meer

Het lichaam is algemeen ontwikkeld. Alle verworven vaardigheden en capaciteiten zoals coördinatie, kracht, flexibiliteit, snelheid en uithouding worden verder onderhouden. In het persoonlijk ontwikkelingsplan worden individuele accenten gelegd op maat van de judoka.

leerlijn techniek

Persoonlijk techniekprofiel

De judoka volgt een persoonlijk ontwikkelingsplan. De topjudoka beschikt in deze fase over een persoonlijk techniekprofiel. Techniek en tactiek worden geoefend, geautomatiseerd en geperfectioneerd in functie van prestatie.

In deze fase behalen de judoka’s de graad van 1ste dan of hoger.

Leerlijn waarden en gedragingen

Doorheen de ganse ontwikkeling maakt de judoka een stabiele groei als persoon. Als trainer ondersteun en stimuleer je deze groei in elke ontwikkelingsfase. Je creëert daarbij een veilige en warme sportomgeving waarin de judoka zichzelf kan ontplooien. Altijd met oog voor de vijf fundamentele waarden in judo: respect & discipline, verbondenheid & beleving, veiligheid, levenslang leren, moed.