Trainen voor competitie: ontwikkeling en begeleiding

U18

Hormonen op hol vinden balans

Prille eerste relaties, ontluikende seksualiteit, complexer denken en omgaan met emoties. In hun puberteit ontdekken jongeren het allemaal. Stilaan ontgroeien ze deze fase, en groeien richting jongvolwassenheid

lees meer

Op hol geslagen hormonen vinden stilaan een balans. Jongeren beginnen zich thuis te voelen in hun veranderend lichaam. Ze weten min of meer wie ze zijn en wat ze willen. Uiteraard is dit proces nooit af. Maar stilaan gaat de storm van stemmingswisselingen liggen en komen jongeren in rustiger water terecht.

Lichamelijke ontwikkeling

Een heel persoonlijk proces. Waar sommige tieners hun puberteit al voorbij zijn, moeten anderen nog starten. Daarom blijf je aandacht hebben voor belastbaarheid van het lichaam. In piekgroei zijn spieren, ligamenten, botten en pezen immers vatbaarder voor blessures.

lees meer

Judoka’s hebben een duidelijke keuze gemaakt en leggen in functie van hun talent de weg naar topsport verder af. Ze gaan zich in de fase Trainen voor competitie geleidelijk aan specialiseren in één sport. De training staat steeds meer in het teken van specialiseren en individualisering.

Persoonlijke en sociale ontwikkeling

Jongeren gaan kritisch denken vanuit verschillende perspectieven. Hun abstract denkvermogen wordt steeds complexer. Stilaan kunnen ze dingen nuanceren en relativeren. Ook dit proces is erg individueel.